Država naj bi se v letu 2017 zadolžila za 3,4 milijarde evrov
Država se bo v letu 2017 za financiranje državnega proračuna lahko zadolžila v skupni višini 3,4 milijarde evrov, določa program financiranja proračuna, ki ga je pred kratkim sprejela vlada.

Država se bo v letu 2017 za financiranje državnega proračuna lahko zadolžila v skupni višini 3,4 milijarde evrov, določa program financiranja proračuna, ki ga je pred kratkim sprejela vlada. S tem namenom bo Slovenija letos na mednarodnih trgih predvidoma izdala eno državo obveznico v višini ene milijarde evrov.

Najvišji dovoljeni obseg zadolževanja v letu 2017 je zapisan tudi v državnem proračunu, ki ga je DZ sprejel novembra lani. Odplačati pa namerava naša država letos za 2,9 milijarde evrov glavnic dolga.

V primeru zadolžitve za omenjeni znesek bo dolg državnega proračuna konec leta znašal 27,7 milijarde evrov. To je 586 milijonov evrov več od ocenjenega dolga za leto 2016, so izračunali na ministrstvu za finance.

Kot primarni instrument financiranja državnega proračuna program navaja dolgoročno zadolževanje z javno izdajo referenčnih državnih obveznic na evropskem ali drugih trgih, praviloma s fiksno obrestno mero. Fleksibilnost izvedbe zadolževanja pa omogočajo izdaje zakladnih menic, ki jih finančno ministrstvo običajno izvaja redno mesečno, začenši vsako leto s februarjem.

Dejanski izbor vrste in višine zadolžitve kot tudi čas zadolževanja bodo sicer odvisni od aktualnih tržnih razmer in povpraševanja s strani investitorjev, pravijo na ministrstvu.

Slovenija se kot članica območja evra že vrsto let zadolžuje z izdajo evrskih obveznic, le v obdobju med letoma 2012 in 2014 se je zaradi ugodnejših pogojev zadolževala z obveznicami, denominiranimi v ameriških dolarjih. Skupaj jih je izdala za 6,75 milijarde dolarjev.

Te obveznice je lani z namenom uravnavanja izpostavljenosti tečajnemu tveganju začela odkupovati in jih nadomeščati z evrskimi, nadaljevanje teh operacij pa na finančnem ministrstvu napovedujejo tudi letos.

Vir: tatenutek.si

Foto: tatrenutek.si

Preberite tudi ...

Napišikomentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.