Islandija kaznovala odgovorne bankirje s 46 leti zapora
Islandsko vrhovno sodišče je potrdilo kazen 46 let zapora za devet glavnih bankirjev, ki so leta 2008 zakuhali ekonomski zlom države.

Islandsko vrhovno sodišče je potrdilo kazen 46 let zapora za devet glavnih bankirjev, ki so leta 2008 zakuhali ekonomski zlom države. Potrdili so, da so krivi za zločine, ki so jih storili z manipulacijami in sodišče jih je obsodilo po zakonskih okvirjih, ki veljajo tudi za druge državljane.

Kaupthing je bila velika internacionalna banka s sedežem v Rekyaviku, ki pa je leta 2008 propadla z velikimi dolgovi, ki so oklestili ekonomijo Islandije.

Država je pri obtožnici pripravila strategijo, s katero je devet krivcev uspelo pretentati sistem v zakonskih okvirih in to je bila regularna praksa tako v ZDA kot drugod po Evropi tekom svetovne gospodarske krize, ki se je začela leta 2008. Takrat so se direktorji in drugi ljudje pri vrhu tudi v Islandiji izmuznili zapornim kaznim.

Toda medtem ko so kasneje glavni krivci tudi drugod povečini ostali na prostosti, tudi v Sloveniji, je v Islandiji medtem prišlo do preobrata – tam so postopali drugače.

Kaznili so namreč glavne odgovorne. Bivši direktor ene večjih islandskih bank  Hreidar Mar Sigurdsson je bil namreč spoznan za krivega in dobil zaporno kazen.

Islandski Monitor poroča, da so tudi ostali obtoženi spoznani za krive zločinov, ki se nanašajo na lažno financiranje, posojanje denarja za kupovanje delnic, neosnovano odobravanje kreditov itd.

Devet bankirjev je bilo prav tako bilo spoznanih za krive, ker so v javnosti dajali lažne informacije v primeru banke Kauphting.
Gre za enega prvih jasnih korakov v smeri kaznovanja odgovornih iz tistega časa, islandske oblasti pa se pri tem ne nameravajo ustaviti.

Še naprej bodo vlagali tožbe zoper direktorje ostalih bank, ki so izvrševali nezakonite postopke in ki so imeli vmes prste pri situaciji, ki je potem izrodila gospodarsko krizo.

Mimogrede, Islandija je po skorajšnjem zlomu po gospodarski krizi, zelo dobro obnovila svoje gospodarstvo, večino kontrole nad finančnimi institucijami pa imajo sedaj državljani.

Mednarodni monetarni fond je objavil, da je  Islandija resnično obnovila svojo ekonomijo, brez da bi pri tem »ogrožala« svetovni model.

Prav tako je Islandija dobila s strani omenjene organizacije potrditev, da intenzivno nadaljuje s kaznovanjem odgovornih za različne škandale in korupcijo, ki so škodovali njihovih državljanom.

Vir: lepdan.si

Foto: pixabay

Preberite tudi ...

Napišikomentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.